Vraag: Is het djoema gebed fardh of wajib? Antwoord: Djoema gebed is fardh en met meer nadruk op fardh dan het zohr gebed. Vraag: Wanneer is het verplicht op een persoon om djoema te lezen? Antwoord:
I. Inwoner zijn in een stad, voor een reiziger is djoema geen fardh,
2. vrij zijn, voor een slaaf is djoema geen fardh,
3. Gezond zijn, voor een zieke die niet naar de moskee kan gaan, is djoema geen fardh,
4. man zijn, voor een vrouw is djoema geen fardh,
5. bij verstand zijn, voor een gestoorde is djoema geen fardh,
6. volwassen zijn, voor onvolwassenen is djoema geen fardh,
7. kunnen zien, voor een blinde is djoema geen fardh,
8. kunnen lopen, voor een invalide is djoema geen fardh,
9. niet gevangen zitten, maar als de gevangenschap betrekking heeft op een lening en de gevangene kan dit betalen, dan is djoema fardh.
10. niet gebukt gaan onder tirannie, geen enorme angst hebben voor iemand anders,
11. weersomstandigheden moeten niet zo slecht zijn, waardoor schade kan ontstaan.
Vraag: Als er op een persoon djoema niet fardh is, wordt zijn gebed dan geaccepteerd? Antwoord: ja, zijn gebed wordt geaccepteerd, d.w.z. hij/zij hoeft geen zohr meer te lezen.
Vraag: Hoeveel voorwaarden zijn er voordat een djoema gebed plaats mag vinden? Antwoord: De eerste voorwaarde is een gemeente. Vraag: Wat is een gemeente? Antwoord: Een gemeente is een plaats met vele wijken en markten en dat een district vormt, waarin het platteland wordt bijgeteld.
Vraag: Is het niet toegestaan om in een dorp djoema te verichten? Antwoord: Nee, het is niet toegestaan om in een dorp djoema te verichten, maar als het ergens wel wordt gedaan, dan mag het niet verboden worden. Omdat het gedenken van Allah (عزوجل). en Zijn Profeetصلی اللہ علیہ وسلم onder de mensen op elke manier bevorderenswaardig is. Vraag: Sommige mensen verichten in een dorp na djoema vier rakaat ahtiaat-oez-zohr. Is dit correct? Antwoord: Nee, dit is niet correct. In een dorp moet in plaats hiervan vier rakaat fardh van zohr worden gelezen.
Vraag: Wat is de tweede voorwaarde voor het djoema gebed? Antwoord: De tweede voorwaarde is dat de leider van het land of zijn plaatsvervanger djoema opricht, want zonder zijn toestemming is djoema niet mogelijk. Als er geen islamitische bewind is, dan moet de djoema worden opgericht door de grootste soennie geleerde. En als deze ook niet aanwezig is, dan moet de plaatselijke imaam de djoema oprichten. Vraag: Wat zijn de derde en vierde voorwaarden voor het djoema gebed? Antwoord: De derde voorwaarde is tijd. Als djoema voor de tijd van djoema of erna wordt gelezen, of als tijdens djoema asr tijd aanbreekt, dan is de djoema niet geldig. Qada van zohr moet dan gelezen worden. De vierde voorwaarde is dat in de tijd van zohr voor de djoema namaaz khoetba wordt gedaan. Vraag: Hoeveel handelingen zijn soennat in de khoetba van djoema? Antwoord: 19 handelingen zijn soennat:
1. de khatieb moet rein zijn,
2. staande khoetba lezen,
3. voor de khoetba moet de khatieb zitten,
4. de khatieb moet op de minbar zitten
5. met het gezicht richting de toehoorders en de rug richting qibla zitten,
6. de aanwezigen moeten zich concentreren op de khatieb,
7. voor de khoetba taoez zachtjes lezen,
8. zo luid khoetba lezen dat de aanwezigen het kunnen horen,
9. de khoetba beginnen met Alhamdulillah,
10. prijzen van Allahعزوجل
11. getuigen dat Allah (عزوجل) één is en dat Hoezoer SalAllahu alaihi wasalam zijn Profeet is,
12. doeroed lezen voor Hoezoer صلی اللہ علیہ وسلم
13. minstens één ayat reciteren,
14. in de eerste khoetba preken over het geloof,
15. in de tweede khoetba hamd, sana,
16. in de tweede khoetba shahadat en doeroed herhalen,
17 smeekbeden vragen voor de moeslims,
18. een ketting vormen van beide khoetbas,
19. tussen beide khoetba’s net zolang zitten als de duur van drie ayats.
Vraag: mag je de khoetba in het nederlands lezen? Antwoord: de hele khoetba in een andere taal dan het arabisch lezen of deels in een andere taal lezen is tegen de soennat en makroeh۔.
Vraag: Moet de azaan van de khoetba in de moskee voor de imaam gegeven worden of buiten de moskee? Antwoord: De azaan voor de khoetba dient voor de imaam buiten de moskee gegeven te
worden, dit is soennah!. In de tijd van de Profeet (صلی اللہ علیہ وسلم) en de sahaba’s werd de azaan van de khoetba bij de deur van de moskee voor de imaam gegeven, zoals dat is vermeld in de beroemde hadieth boek Aboe Dawoed deel één pagina 162:
Hazrat Saaieb bin Yazied heeft overgeleverd: wanneer de Profeet salAllahu alaihi wasalam op djoema plaats nam op de minbar, dan werd voor Hoezoer SalAllahu alaihi wasalam bij de deur van de masj ied de azaan van djoema gegeven en dit werd ook gedaan in de tijd van hazrat Aboe Bakr en hazrat Oemar.
Daarom wordt in fatawa Qadi Khan, fatawa Alamgieri, Bahroeraiq en fathoelqadier azaan in de moskee verboden en in Tahtawi ala Maraaqielfalaah staat geschreven dat het makroeh is.
Vraag: Wat zijn de vijfde en zesde voorwaarden voor het djoema gebed? Antwoord: De vijfde voorwaarde is djamaat, hiervoor geldt dat naast de imaam nog minstens drie andere mensen aanwezig moeten zijn. En de zesde voorwaarde is dat de moslims die wil komen, mogen komen en er geen belemmering gevormd mag worden.