Vraag: Hoe wordt een namaaz ongeldig? Antwoord: Door te praten, per ongeluk of expres. Uit vrije wil of onder dwang. Iemand met de tong groeten, per ongeluk of expres. Iemands groet beantwoorden. Antwoorden
op het genies van iemand. Als je een blijde boodschap hoort en الحمد للہ zegt, of als je iets
verwonderlijks hoort en سبحان اللہ zegt of als je een slecht bericht hoort
en انا للہ و انا الیہ رٰجعونzegt, door al deze uitspraken wordt de namaaz ongeldig. Als je zelf niest, dan is de regel om stil te blijven, zeg je الحمد للہ, dan is de namaaz niet verbroken en niet ongeldig.
Een moeqtadie die een andere dan zijn eigen imaam een teken (loeqma) geeft. Als een imaam van iemand anders dan zijn eigen moeqtadie een loeqma accepteert. Als de loeqma gever een foute loeqma geeft, dan is de namaaz van de loeqma gever ongeldig. De alifvan allahoe akbar lang maken, bijv.: aallahoe akbar. Of Allahoe aakbar of Allahoe akbaar zeggen maakt de namaaz ongeldig. Zo ook Allahoe akbad zeggen ivp Allahoe
akbar. Door نستاعین te lezen ipv نسَتعین. Door de zabar van انعمت te vervangen door zeer ofpesh. Door geluiden te maken van pijn of hardop huilen maakt de namaaz ongeldig. Als een zieke automatisch geluiden van pijn maakt, dan is de namaaz niet ongeldig. Zo ook niezen, gapen, hoesten en boeren, alle geluiden die hierbij vrijkomen worden vergeven.
Als iets tussen de tanden is blijven steken na het eten en tijdens namaaz wordt het doorgeslikt, als het kleiner is dan een erwt, dan is die namaaz makroeh, is het groter of gelijk aan een erwt, dan is de namaaz ongeldig.
Als er melk uit de borst komt bij de vrouw tijdens het lezen van namaaz door toedoen van een kind, dan is de namaaz ongeldig.
Het voorlangs passeren van iemand die namaaz leest, maakt de namaaz niet ongeldig.
Degene die iemand voorlangs passeert tijdens namaaz is een hele grote zondaar.
In een hadieth staat vermeld, dat als iemand die een namaazlezer voorlangs passeert eens wist welke straf hierop staat, dan zou deze persoon willen dat hij beter door de grond kon zakken.
Vraag: Als de grote teen van de rechtervoet tijdens namaaz van plaats veranderd, is de namaaz dan verbroken? Antwoord: Nee, de namaaz is dan niet verbroken.